We komen met het netwerk Vastgoedsturing samen in de Burcht van Berlage. Een prachtig gebouw dat hier werd neergezet voor de vakbond van diamantbewerkers - de eerste echte vakbond waaruit later de FNV is ontstaan. Op de kop af 111 jaar geleden werd hier de 8-urige werkdag bekrachtigd. Zo lang hebben wij gelukkig niet nodig.
Breekijzer
Op de agenda staan verschillende scenario's voor de toekomst. Hoe kunnen we met onze portefeuille inspelen op de mogelijke uitdagingen van morgen? Iris van het College van Rijksadviseurs benadrukt dat maatschappelijk vastgoed als breekijzer kan dienen voor bepaalde doelen. Maar hoe zet je dat in? Met vastgoed denk je immers al snel na over een langere periode.
Durf vooruit te denken
In groepjes van twee werken we hard een aantal scenario's uit: ontwikkelingen op het gebied van economie, klimaat, demografie, technologie, rol overheid en stabiliteit staan centraal. Het blijft moeilijk om plannen te maken op het juiste abstractieniveau, want bij ieder object beginnen de handen te jeuken. Maar dan loop je wel het risico dat je een speelbal van de politiek wordt. Kortom: af en toe goed om hoog over de zaken te overpeinzen.
Ambitie centraal
Om strategisch op je portefeuille te sturen heb je als vastgoedorganisatie een goed verhaal nodig naar inwoner en raad. Maar hoe kom je daar? Utrecht merkt dat een ambitiedocument beter verkoopt dat een beleidsstuk, want een ambitiedocument geeft richting vanuit een gedeelde set waardes. Dat kun je formuleren over een langere periode. Denken in doelen dus en dat was ook de conclusie vorige week tijdens een bijeenkomst met een ander gezelschap in de Domstad.
Flexibel
De verschillende scenario's overziende, merken we dat een onzekere toekomst vraagt om een strategische en flexibel te gebruiken voorraad gebouwen. Op cruciale plekken een beetje de ruimte hebben om de sociale doelen en infrastructuur te kunnen bedienen en in te kunnen spelen op (nog onbekende) ontwikkelingen klinkt logisch, maar vraagt wel een mindshift. Daarbij moeten we ons niet blind staren op nieuwe gebouwen, maar uitgaan van wat er al is. "We zitten hier in een prachtig pand dat met een specifiek doel is gebouwd, maar door de tijd heen flexibel is gebruikt" benadrukt Pieter uit Amsterdam.
En wie ben jij dan?
Het is belangrijk dat je als gemeente zeggenschap hebt over specifieke plekken in buurten en wijken die je voor de samenleving kunt inzetten. Daarmee toon je je als overheid zichtbaar en kun je inspelen op momenten dat de vraag (ineens) hoog is, zoals in het geval van een ramp. Ook daarin kun je best flexibel zijn, bijvoorbeeld door niet overal volledig eigenaar te willen zijn. Een deelneming kan prima uitkomst bieden.
Sturen op spreiding, een kernvoorraad en flexibel in te zetten kwaliteit dus. We praten er verder over op de Maatschappelijk Vastgoeddag.
Meedoen? Leuk!Doe mee met het vervolggesprek op de Maatschappelijk Vastgoeddag. Sluit je aan! |
|
Meer informatie
Bijlage | Size |
---|---|
Uitgewerkte scenario's tijdens de bijeenkomst3.76 MB | 3.76 MB |