Rekenen op school

 

Maatschappelijk vastgoed kan bijdragen aan allerlei beleidsdoelen. Neem bijvoorbeeld een school: we willen beter onderwijs en een gezondere werkomgeving voor kinderen en docenten. Dat vraagt meer ruimte. We willen ook duurzame gebouwen die geen energie gebruiken, klimaatadaptief, natuurinclusief en toegankelijk voor iedereen. Wat zal dat wel niet kosten zeg… Geen idee.

 

In onze gesprekken rond het Deltaplan Scholen gaat het steeds over geld. Er is te weinig geld voor goede scholen. Maar we hebben geen idee wat goede scholen kosten. In het Integraal Beleidsonderzoek Onderwijshuisvesting wordt alleen gekeken naar de verduurzaming van scholen (€ 720 miljoen per jaar extra nodig). Maar we willen zoveel meer.

 

Daarom hebben we Marc van Leent gevraagd er op te rekenen. Wat kost het als we snel, ruimere en betere scholen willen realiseren? Kwaliteit heeft namelijk een prijs. Samen met mensen uit het Bouwstenen-netwerk maakt hij een voorzet. Die gaan we bespreken.

Wat halen?

Input voor lokale gesprekken over de prijs-kwaliteit verhouding van schoolgebouwen. Gebouwen die eventueel ook voor andere functies te gebruiken zijn. En ideeën voor een proefproject; Bouwen aan kwaliteit

Wat brengen?

Je mag je portemonnee thuis laten. Graag wel flink meedenken hoe we kunnen bouwen aan (integrale) kwaliteit. 

Hoe?

Marc geeft een toelichting op de som die hij samen met anderen heeft gemaakt. Daarna gaan we in gesprek over de uitgangspunten en de knoppen om aan te draaien.

Met wie?

  • Marc van Leent, ondernemer in het maatschappelijk vastgoed
  • Chantal Broekhuis, gespreksleider 
Marc van Leent
cahntal

Meer informatie