Publieke plekkenPublieke plek

Veel gemeenten hebben een woningopgave waarvoor ook voorzieningen moeten worden gebouwd. Daarbij moeten overal in het land gebouwen ingrijpend worden aangepakt en verduurzaamd. Het zijn ‘natuurlijk momenten’ om de verschillende (beleids) programma’s naar ruimte en afspraken te vertalen. Wat voor plekken hebben we nodig? Is het mogelijk de de opgave meer integraal aan te vliegen en de gebouwen goed te benutten. Hoe regelen we dat in een sectoraal georganiseerde omgeving?

 
In 2024 hebben we daar vanuit verschillende perspectieven naar gekeken. Eén daarvan was die vanuit het perspectief van de samenleving (gewilde plekken) en de (integrale) maatschappelijke opgave. Dat deden we in Forum, Groningen. Conclusie: Wat nodig is, is bestuurlijke moed en een betere inbedding van maatschappelijk vastgoed in het ruimtelijk en financieel instrumentarium. Eigenlijk net zoals dat gegaan bij de sociale huurwoningen destijds of hoe we omgaan met parken en pleinen. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

 

Wat halen?

Inspiratie en gesprek over hoe we aantrekkelijke publieke plekken realiseren waarbij de maatschappelijke opgave niet sectoraal maar integraal (programmatisch, planmatig en financieel) onderdeel uitmaken van wijkontwikkeling en nieuwbouwwijken.

Wat brengen?

Meedenken met wat we daarvoor moeten doen en de knoppen om aan te draaien, als input voor de samenwerkingsagenda 2025.

Hoe?

Volgt later

Met wie?

Met mensen werkzaam rond beleid, stedenbouw, huisvesting, vastgoed, financiën, juridisch 

En met?

 Marc Floor

Marc Floor
Strateeg Directie Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Groningen

Ivan Nio Ivan Nio
Sociaal Bouwmeester bij de gemeente Groningen

Meer informatie