Op 1 februari 2013 ’s middags, aansluitend op de bijeenkomst over de ontwikkelingen rond wijkcentra in Amersfoort, is de eerste bijeenkomst van de cyclus van 4 over het wijkcentrum als WMO onderneming.

Aan deze bijeenkomst nemen zo’n 25 mensen deel. Ze zijn werkzaam zijn bij gemeenten,  sociale werkvoorziening bedrijven, welzijnsorganisaties, en woningcorporaties en zelfstandige wijkcentra.

 

Het programma van de  bijeenkomst  omvatte een drietal onderwerpen:

  • Trends en ontwikkelingen
  • Ervaringen en aanpakken in de eigen omgeving en organisatie
  • Uitwisseling en vooruitblik op de volgende bijeenkomst

 

Hieronder wordt kort verslag gedaan van de bijeenkomst.

 

De trends en ontwikkelingen:

  • Rode draad vormen de decentralisaties op het terrein van werk en inkomen, de Participatiewet, op het terrein van begeleiding en zorg van AWBZ naar de WMO.
  • Er komen steeds meer taken bij de gemeente te liggen, steeds meer opdrachten worden in de wijk geplaatst
  • Verminderen van de inzet van beroepskrachten is noodzakelijk om de visie achter de decentralisaties te realiseren, en om de opdracht met minder middelen tot resultaat te brengen: Samengevat in een plaatje.

 

Wel of niet met subsidie werken?

Dit onderwerp kwam ook regelmatig aan de orde.  Uit de deelnemersgroep kwamen heel diverse reacties en aanpakken:

  • WMO subsidie via onze instelling, naar de burger
  • WMO subsidie van gemeente naar burger, via de burger naar ons toe
  • Wij willen geen subsidie; wij bieden maatschappelijke relevante producten en diensten aan burgers en bedrijven. Bij deze activiteiten zetten wij burgers met een participatie vraag in.

Sommige aanwezigen geven aan dat zij aan de slag gaan zodra het gemeentelijk subsidiebeleid klaar is. Anderen geven aan zich los van het subsidietraject op te stellen. En op zoek te zijn, te werken aan continuïteit zonder subsidie.

De veranderende rol van de huisarts wordt genoemd

De huisarts wordt steeds meer de poort tot en de regisseur van specifieke vormen van dienstverlening via de zorgverzekeringswet maar mogelijk ook via de WMO;  huisartsenpraktijken zijn al steeds vaker de vindplaats van specifieke cliëntengroepen en vragen. Ketenpartners van huisartsen vestigen zich in of naast de groepspraktijk

De ontwikkeling van coöperatieven neemt een vlucht de komende jaren

De inzet van burgers samen, die indicaties en budgetten bij elkaar leggen. Steeds vaker zal het accent verschuiven van budgetten die aan individuen zijn gekoppeld naar budgetten die op een groep van mensen worden ingezet. Doelgroep gerelateerde financiering. 1 wijkverpleegkundige of een participatie werker op een groep van 3000 burgers kan voldoende zijn om regie te voeren, de noodzakelijke acties te treffen en om onderlinge hulpverlening te coördineren.

Ontstaan van nieuwe combinaties binnen voorzieningen clusters

In Nijmegen worden  nieuwe voorzieningen in de wijk al gecombineerd met zorgwoningen voor ouderen die nu nog een lage ZZP in de ZWBA hebben. Die komen straks in de WMO en moeten hun eigen appartement weer huren.

Waar vinden we middelen om onze aanpak verder te ontwikkelen? 

Een voorbeeld van een succesvolle maatschappelijke activiteit die allerlei innovaties ontwikkeld die ook voor derden interessant kunnen zijn. Cruciale vragen: waar wil ik me op focussen? Mijn eigen activiteit of het ontwikkelen van nieuwe businessconcepten die breder kunnen worden uitgezet?  De START Foundation wordt genoemd als verstrekker van co financiering voor maatschappelijk relevante innovaties.

 

Aansluitend spreken de deelnemers in kleine groepen door over de ontwikkeling binnen hun eigen organisatie en werkomgeving. Een energieke uitwisseling waar een uur aan besteed is.

 

Volgende bijeenkomsten van deze ontwikkelgroep

Aan het eind hebben we kort voortuit gekeken op de thema’s van de volgende bijeenkomsten. De eerstvolgende is op 12  april 2013.

Het onderwerp is:  Nieuwe manieren van contracteren in de wijk.

 

Het onderwerp van de september bijeenkomst is: Samenwerken en nieuwe vormen van dienstverlening in de wijk en vanuit het wijkcentrum

 

De laatste bijeenkomst heeft als thema: Het wijkcentrum als WMO onderneming 2020!