Woon/zorg voorzieningen 

 

 

Ouder worden en toch fijn wonenDe Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en vergrijst. Er zijn relatief steeds minder jongeren om zorgtaken te doen en de kosten te dragen. Mensen willen steeds langer thuis wonen en daar de benodigde zorg ontvangen. De wetgever stimuleert dat ook en voert tegelijkertijd een bezuiniging door. Een driedubbele opgave.

 

Gemeenten krijgen meer zeggenschap en een belangrijke (regie)rol in de afstemming tussen partijen. Dat biedt de mogelijkheid slimme maatregelen te treffen om wonen, zorg, welzijn en het vervoer daartussen betaalbaar te houden. Ook voor mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien. Maar wat is slim? Welke vraag komt hier uit voort als het gaat om voorzieningen en vastgoed?

 

Eén ding is zeker, het businessmodel van het verzorgingshuis staat onder druk. Door de nieuwe regels worden algemene voorzieningen zoals een restaurant, kapper of winkeltje niet meer uit de zorgkosten vergoed. Om deze toch dicht in de buurt te hebben zijn er in principe twee mogelijkheden:

  1. de buurt wordt in huis gehaald of
  2. de diensten worden betrokken bij partijen die in de buurt leveren.

In beide gevallen vergt dat afstemming tussen verschillende partijen (ook commerciële dienstverleners en leveranciers). En het vergt duidelijke keuzes wat betreft de voorzieningenplanning.

 

Reisgids Maatschappelijke VoorzieningenBouwstenen-activiteiten

In 2012 hebben we in Bouwstenenverband een eerste verkenning gedaan over de consequenties van de drie decentralisaties voor voorzieningen en vastgoed. In een bijeenkomst met bestuurders van verschillende sectoren zijn de bestuurlijke dilemma’s verwoord.

 

In de Reisgids Maatschappelijke Voorzieningen van 2013 hebben we gekeken naar de ontwikkelingen in de samenleving, de decentralisaties en de aanviegroutes daarbij (top-down, bottom-up, insluiten, uitsluiten).

In 2014 zijn we samen met de VNG en mensen uit het netwerk dieper in het onderwerp gedoken. We hebben samen een publicatie over het onderwerp gemaakt en diverse bestuurders geinterviewd.

 

Ook hebben we in 2013 en 2014 twee series bijeenkomsten gehad voor gemeenten, zorg-organisaties en corporaties om van elkaar te leren. Eind 2014 is een ontwikkelgroep gestart.

 

Wat halen?

Zicht op de consequenties van de ontwikkelingen rond wonen en zorg en de vraagstukken hierbij rond voorzieningen en vastgoed.

 

Wat brengen?

Ideeën en eigen ervaring.

 

Hoe?

  • Presentatie en bespreken vraagstukken die uit de transitie voortvloeien (bij aanwezigen en zoals eerder opgehaald)
  • Formuleren van acties voor thuis en om samen op te trekken.

 

Voor wie?

Gemeenten, zorgorganisaties, corporaties, maatschappelijke dienstverleners, commerciële dienstverleners, coöperaties.

 

Met wie?

  • Marnix Norder, ex-wethouder Den Haag en voorzitter aanjaagteam Wonen en Zorg van het Ministerie van BZK en VWS
  • Gerard Koster, VNG
  • Ellen Olde Bijvank, expert en trekker van de Bouwstenen-werkgroep Zorgvastgoed
  • Gespreksleider: Emmeke Gosselink, BMC

Marnix Norder Gerard Koster Ellen Olde Bijvank Emmeke Gosselink

 

Hoe verder?

Ter bespreking. Geen institutionele discussie wie het moet doen, maar hoe we dit het beste kunnen aanvliegen.

 

Meer informatie?