Ingediend door Emma Heinhuis op di /24/08/2021 - 10:53

Jur BotterWethouder Jur Botter werd bij zijn aantreden gewaarschuwd voor ‘de lastige vastgoed portefeuille’. Toch pakte hij de verduurzaming op.

Een middeleeuwse stad als Haarlem telt talrijke historische pareltjes die voor de toekomst behouden moeten worden. Een vastgoedportefeuille waar je van gaat likkebaarden. Of toch niet? 

Organisatie op orde

Niet gehinderd door enige vastgoedkennis pakte wethouder Jur Botter de klus in 2016 op. Zijn frisse blik bleek een kracht. Want de interne discussie vroeg om meer dan kennis van stenen. Naast de inhoudelijke dossiers richtte hij zich op de ontwikkelingen van de vastgoedorganisatie. Achterstallig onderhoud werd weggewerkt, niet strategisch vastgoed werd verkocht en er is een robuuste financiële reserve opgebouwd. Dit bracht rust op de afdeling.

Cold cases opgepakt

Daarnaast pakte hij een aantal slepende dossiers op; de zogenaamde cold cases. Die werden al lange tijd van bureau naar bureau geschoven. Het 700 jaar oude Pest- en Dolhuys was zo’n cold case. Onderhoud aan het monument was al lange tijd hard nodig. Jur Botter durfde het in 2019 aan. “Het was een spannend project”, zegt hij. “Waar beginnen we aan? Hoe krijgen we alle wensen van de huurder in dit gebouw? Wat komen we tegen?” 

Addertjes onder het gras

Wat de gemeente in het project zou tegenkomen, had het projectteam vooraf niet goed in kaart kunnen brengen. Het historische pand had een flink aantal addertjes onder het gras; in dit geval in de vorm van bonte knaagkevers in de balken. De balkenconstructie was enorm aangetast en het herstelwerk kostte veel meer tijd en geld dan vooraf ingeschat. 

Meer subsidiepotjes

De verbouwing van het Dolhuys werd ook aangegrepen om het pand zoveel mogelijk te verduurzamen. Daarvoor zijn de subsidies vanuit de provincie heel belangrijk geweest. Voor Jur Botter was dit een eye-opener. "Wellicht zijn er zo meer potjes waar gemeenten gebruik van kunnen maken." 

Flinke investering

De missie van het huidige college in Haarlem is Duurzaam Doen. En qua vastgoed wordt er meer geïnvesteerd dan alleen subsidiegeld. Dit voorjaar besloot de gemeenteraad van Haarlem € 9 miljoen te investeren in de eigen gebouwen en monumenten. 

Trots van de stad

Monumentale panden zoals het Dolhuys zijn kostbaar in het onderhoud. Jur Botter: “Deze historische panden vertellen de geschiedenis van de stad. Uiteindelijk hebben we het prachtig Dolhuys, waar nu een museum in huist, kunnen behouden voor de volgende generatie Haarlemmers. Daar doe ik het voor en daar kunnen we trots op zijn.” 

 

 

Jur Botter ontmoeten? 

Op 24 september 2021 organiseren we samen met wethouders en de VNG een bestuurlijk oploopje over de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Deze bijeenkomst is speciaal voor wethouders. 

Aan de slag met verduurzamen?

Verder voor iedereen die wil op 1 september een actualiteitencollege over de doorontwikkeling van de vastgoedorganisatie en op 6 oktober over de randvoorwaarden voor verduurzaming

Doe ook mee!

Word partner van Bouwstenen en maak elkaar wijzer. Bel voor meer informatie naar 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.