voor kennisuitwisseling en acties rond Ruimte om te wonen kan gebruik worden gemaakt van facebook, twitter en een website. We vatten het begrip "wonen" hierbij ruim op.  

 

Social media 

Via social media kunnen we elkaar snel vinden (licht netwerk). Dit kan o.a. via: 

  • de Facebook-groep Ruimte om te Wonen; Leuk om elkaar via deze groep te informeren, bevragen of inspireren. Iedereen kan hier zijn activiteiten of vragen aan anderen posten. 
  • het Twitter-account Ruimte om te wonen: daar volgen we alle bottum-up groepen die we kennen en retweeten de berichten die passen bij nieuwe en bottum-up woonontwikkeling (geen beleid maar concrete zaken). Twitteraars kunnen Ruimte om te Wonen ook taggen om ons op je actie te attenderen.

Ook praktische vragen als ‘Welke jurist wil een keer met mij meedenken over een concrete case?’ mogen gepost worden. Aansprekende voorbeelden van lokale acties zijn het ook waard gedeeld te worden. Zo komen we samen beter vooruit. 

 

Website Ruimte om te wonen

Op de website ‘Ruimte om te Wonen’ kan info en ervaring rond bottum-up transformaties delen, maar ook samen nieuwe projecten oppakken (crowed knowledge).

 

De huidige website is een prototype, bedoeld om te kijken of en hoe het werkt.

  1. Als woningzoekende kan je aangeven waar je graag wilt wonen, wat je te besteden hebben en wat je zelf kunt doen. Zo krijgen we een beeld van de behoeften en de specifieke woonwensen.
  2. Gemeenten en corporaties kunnen hun beschikbare panden, bijvoorbeeld die in de verkoop staan, op de kaart zetten met daarbij de specifieke voorwaarden t.a.v. het wonen, de bereidheid tot bestemmingsplanaanpassing en de biedingsprocedure.
  3. Particuliere beleggers, corporaties of bewonerscollectieven kunnen zien waar mogelijkheden liggen voor transformatie.

Zo ziet iedereen welke panden van waarde zijn als potentiële woonlocatie en welke niet en kunnen partijen die zich rond een conctreet pand gemeld hebben met elkaar in contact worden gebracht.

 

Hoe werkt het

Je kunt de website gebruiken om je als woningzoekende in te schrijven, lege panden aan te melden, maar ook om nieuwe projecten van de grond te trekken. Dat kan in nauw overleg met gemeenten (zoals dit voorbeeld) of door zelf actie te ondernemen rond een pand of een plek (zoals dit voorbeeld).

 

Niet alle informatie hoeft er in een keer op. Als je een project aanmaakt krijg je automatisch een inlogcode waarmee je de info later kunt aanvullen/aanpassen.

 

Om het aan de praat te krijgen kan je een actie organiseren, bijvoorbeeld door:

  • mensen uit te nodigen te reageren op een idee of plan (onder elk nieuw aangemaakt project zit een reactieknop)
  • mensen uit te nodigen zich aan te melden (als ruimtezoeker) voor jouw concrete plek, hierdoor werf je mensen het project samen op te pakken.

 

Als je ingelogd bent kan je zien hoeveel mensen zich hebben ingeschreven voor de concrete locatie en krijg je ook de aanmeldingen doorgestuurd.

 

Je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt delen. Hoe meer informatie je deelt, hoe meer anderen er aan kunnen hebben.