DuurzaamvastgoedTien gemeenten leren van elkaar bij verduurzamen van het vastgoed

 

Op 7 maart 2013 vond de eerste bijeenkomst plaats van de werkgroep verduurzamen gemeentelijk vastgoed in het gebouw van de Afvalstoffendienst in ’s Hertogenbosch. Er waren tien gemeenten aanwezig met in totaal 12 personen: Almere, Deventer, ‘s-Hertogenbosch, Roosendaal, Utrecht, Enschede, Assen, Zoetermeer en Rotterdam. Een interessante ochtend!

 

Presentaties

Tinio van Goor van de gemeente ’s-Hertogenbosch lichtte de aanpak van de gemeente toe: hoe kom je van beleid naar praktijk, en welke aanpak hanteert de gemeente bij het verduurzamen van 70 gebouwen in drie jaar tijd?

Irma Thijssen van Agentschap NL ging vervolgens in op kansen, beleid, wet- en regelgeving, een stappenplan voor structurele verduurzaming, instrumenten zoals DMOP en ESCo’s, dilemma's, succesfactoren en besprak een aantal goede voorbeelden.

 

Uitwisseling

Daarna werd kennis en ervaring uitgewisseld en was er plaats voor discussie. De gemeenten zijn met verduurzaming van hun gebouwen aan de slag; sommigen starten net, anderen hebben al meer ervaring. Allen lopen tegen veel dilemma's op. Hoewel de aanpak verschilt per gemeente, zijn de dilemma’s herkenbaar en ervaringen & oplossingen van collega’s erg handig. Er is veel behoefte aan ondersteuning, via het in beeld brengen van goede voorbeelden, kennisuitwisseling over aanpak en interne organisatie, leren van elkaar, en inzicht in instrumenten om Energieplannen, DMOP's, ESCo's, prestatiecontracten toe te gaan passen of uit te besteden. Dat roept reacties op: “interessant om te horen hoe anderen het doen”, en “dit geeft nieuwe moed!”

 

Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst is in mei 2013; de gemeente Enschede zal dan ingaan op energiemonitoring en de gemeente Deventer vertelt over hun aanpak.

Tot slot

De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door het energieneutrale gebouw van de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

.