De activiteiten rond voorzieningenstructuur en voorzieningenplanning zijn steeds opgezet als een estafette. De opbrengst van de ene activiteit namen we mee naar de volgende. Op die manier ontstaat een effectieve leercyclus; een snoer van "parels".


Activiteiten in 2011

In 2011 is een eerste verkenning gemaakt aan de hand van een wijk in Nijmegen (Waterkwartier op 28 maart 2011) en Breda (Hoge Vucht op 28 september 2011). Belangrijk inzicht daarbij was dat voor een eigentijdse voorzieningenstructuur diverse dilemma's moeten worden opgelost, waarvoor een brede blik nodig is met kennis over vastgoed, stedenbouw, sociale processen, bestuurs- en bedrijfskunde (inclusief marketing en branding).

 

Activiteiten 2012

In 2012 pakten we de activiteiten breder op en meer vanuit een gebiedsgericht benadering, deels ook samen met Platform 31. Activiteiten in 2012 waren:

Zie hier het werkprogramma van 2012.

 

Activiteiten 2013

In 2013 hebben we met steun van het Ministerie van BZK een stevige zwengel kunnen geven aan voorzieningenplanning; Waarom, voor wie, wat, waar? Daarbij is in een extra grote werkgroep gewerkt aan informatie om te komen tot (de totstandkoming van) een onderbouwde en gebiedsgerichte visie  op voorzieningen, met een beeld van het minimumniveau waarop de overheid kan en wil worden aangesproken. Er wordt gewerkt langs twee lijnen:

  • een onderbouwing van waarom, wat (minimaal, kerntakendiscussie)
  • het proces (methodiek en instrumentarium)

Aan de hand van literatuur, toekomstverkenningen en praktijkcases hebben we toegewerkt naar een update van het "Spoorboekje maatschappelijke voorzieningen" van de VNG uit 2008, dat partijen in het veld houvast kan bieden bij voorzieningenplanning, met o.a. aandacht voor transities, krimp en crisis, minder overheid meer burger, nieuwe instrumenten, enzovoort. Daarvoor is ook veel inhoudelijke informatie op de website geplaatst. Zie hier de beschrijving van de aanpak en planning.

 

De activiteiten in 2013 hebben geresulteerd in een publicatie met als titel "Reisgids maatschappelijke voorzieningen". Deze gids is via de brancheorganisaties verspreid onder hun achterban.

 

 

Meer informatie

Zie ook de infromatie op deze website over:

  • voorzieningenplannen
  • voorzieningenplanning