Renovatie in de verordeningBouw School

Al jaren is er veel gedoe over wie de renovatie van schoolgebouwen moet betalen. De wet biedt geen duidelijkheid. Gemeenten kunnen hiervoor in de lokale verordening onderwijshuisvesting regels vaststellen. De VNG bereidt een nieuwe modelverordening voor. Ondertussen moeten we ook verder en los daarvan ook zelf nadenken hoe we de plaatselijke verordening in de eigen gemeente vorm en inhoud kunnen geven.  

 

Verduurzamen en maatschappelijke waarden zijn belangrijk onderwerp in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2024. Scholen hebben daarbij extra aandacht gekregen als aangrijpingspunt voor verbetering en vernieuwing overal in het land. We hebben daarbij met gemeenten ook gekeken naar een mogelijke inrichting van de verordening rond het begrip renovatie en gaan hierover ook graag in gesprek met anderen.   
 


Wat halen?

Aanzet voor afspraken over onderwijshuisvesting als het gaat om onderhoud en renovatie.

Wat brengen?

Meedenken hoe we de schoolgebouwen zo goed mogelijk kunnen verduurzamen en vernieuwen en hoe we dan de verordening kunnen inrichten.

Hoe?

We duiken in de situatie bij een concrete gemeente, schetsen algemene beleidsdoelen en bespreken dan stap voor stap hoe de verordening zou kunnen worden ingericht. We gaan in gesprek over de achtergronden en kijken hoe het, gezien de doelen, nog beter kan.

Met wie?

We doen dat graag samen met gemeenten, scholen, juristen, bedrijven, de sectorraden, de ministeries en de politiek.

En met?

 Spreker onbekend

Rogier van der Tweel
Gemeente Bloemendaal

Floris van Galen Floris van Galen
Advocaat bij TK Advocaten, gespecialiseerd in publiek vastgoedrecht en ruimtelijke ordening.
Gerhard Jacobs Gerhard Jacobs
Partner bij Hevo en medeopsteller van de VNG-modelverordening die in 2025 verschijnt.
   

Meer informatie