Op donderdag 28 september 2023 hebben we een tweetal praktijksituaties bij de kop gepakt tijdens het Bouwstenen-netwerk Juridische Zaken in Amersfoort. 

Praktijkcase energietransitie

De eerste case draait om het verduurzamen van een dorpshuis. De gemeente wil zonnepanelen en warmtepompen plaatsen en extra gaan isoleren. Het doel is een energieneutraal gebouw. De huurder zal na de verbouwing veel minder geld kwijt zijn aan energiekosten. De huur is net ‘geharmoniseerd’ en omdat dit een (politiek) ingewikkeld proces was, wil de gemeente de huur niet aanpassen. Op welke wijze kan de huurder dan meebetalen aan de investering? 

Alternatieve oplossingen

Image
Verduurzamen

We verkennen de mogelijkheden zoals verhuur van zonnepanelen en warmtepompen. Echter, daarmee heeft de gemeente de investering in de (bouw)kosten en voor het isoleren nog niet gedekt. Vraag is of dat ook via de servicekosten kan worden doorberekend. Maar dit gaat wel ver. Een ander alternatief is dat de gemeente het energiecontract overneemt en de verbruikte energie in rekening brengt. We hebben niet scherp hoe dat juridisch precies in elkaar zit en of dat geoorloofd is.

Netcongestie grootste uitdaging

Uiteindelijk blijkt dat het grootste obstakel de netcongestie is. Dit heeft als consequentie dat de geplande warmtepompen niet het hele jaar door kunnen worden gebruikt en een cv-ketel nodig blijft. Een grote uitdaging dus op meerdere vlakken. We besluiten dat we deze casus ook gaan delen in het Bouwstenen Netwerk om goede oplossingen te vinden. 

Casus circulaire broedplaats

Daarna duiken we in een heel andere casus. Er wordt voor een circulaire broedplaats een vaste plek gezocht binnen de gemeente. Er is een stuk land gevonden, maar vanaf dat punt loopt het proces niet heel soepel. De gemeente worstelt namelijk met de vraag hoe je in deze casus omgaat met de bestemming en de prijs die je aan huur kunt vragen bij dit soort maatschappelijke initiatieven. De taxateur geeft aan dat het stuk grond een veel hogere waarde heeft dan de broedplaats aan huur kan betalen. 

Hoe omgaan met het verschil

De gemeente wil wel graag dat de broedplaats daar komt. Hoe zorg je nu dat het verschil in waarde wordt overbrugd? Daarover hebben we van gedachten gewisseld. Leg je het verschil bij via een subsidie of moet je toch een andere waarderingsmethode voor de grond hanteren?

 

Wat volgt?

Op 14 december gaan wij tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag verder praten over hoe (juridisch) vorm te geven aan maatschappelijke doelen en verduurzaming. Ook is er ruimte voor ontmoeting met vakgenoten en nog veel meer.

 

Aanmelden voor de Maatschappelijk Vastgoeddag 2023 doe je hier! 

Image
Aanmelden

Meer informatie

  • Artikel: Praktijkcase energietransitie buurthuis (oktober 2023)
  • Bericht: Netcongestie aansluiting niet mogelijk (juli 2023)
  • Webinfo: SDG-doelen en waarop wordt gestuurd (Rijksoverheid)
  • Bericht: Huurcontract met beleid (januari 2022)
  • Notitie: energie in contracten (december 2021)