Op 5 oktober bezoeken we een drietal broedplaatsen. Vanaf station Amsterdam Amstel lopen we al kennismakend richting de eerste broedplaats. We zijn een lekker divers gezelschap met kennis vanuit beleid, vastgoed en ondernemers die betrokken zijn bij een nieuwe broedplaats.
Vastleggen maatschappelijke doelen
Bij Tugela 85 staat Jaap Schoufour ons op te wachten. Jaap was jarenlang hoofd Bureau Broedplaatsen in Amsterdam en weet alle ins en outs van de Amsterdamse aanpak. We horen hoe deze broedplaats is ontstaan en hoe de eigendomsconstructie in elkaar zit. Jaap vertelt over de voordelen van erfpacht bij verkoop. Daarin wordt vastgelegd wat de gemeente van de stichting (de koper) verwacht ten aanzien van hun maatschappelijke bijdrage. Vervolgens legt de stichting via een convenant deze doelen ook in het contract aan de huurders neer. Er wordt goed doorgevraagd over wat waar wordt vastgelegd. Wie controleert dit? En wat zijn gangbare huurprijzen?
Impact meten
Hoe bewijs je dan dat je deze doelen ook echt haalt als huurder? Het meten van de impact op de buurt is lastig. Toch is het van belang, zegt een van de huurders van de broedplaats. Juist voor de culturele ondernemers zelf. Bijvoorbeeld voor de verantwoording naar de financiers.
Door naar De Tempel
We wandelen richting de volgende broedplaats: de Tempel. Deze is in bezit van de gemeente en wordt verhuurd. Jaap vertelt wie waar over gaat binnen de gemeente. Voor subsidie voor de programmering moet je bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst zijn. Voor groot onderhoud en voor eventuele aanpassingen aan het gebouw staat bureau broedplaatsen aan de lat. We krijgen een rondleiding door dit bijzondere gebouw.
Het is ooit ontworpen als theosofische tempel en de architect heeft prachtig werk geleverd. Een aanrader om eens te gaan kijken!
Cinetol
We steken het plein over en krijgen een rondleiding bij onze laatste stop: Cinetol. Een podium, broedplaats en bar in een. Ook hier zijn ruimtes voor creatieve ondernemers. Hiervan moet - net als bij de andere broedplaatsen - verplicht minimaal 50% verhuurd worden aan kunstenaars die een CAWA-registratie hebben. Dit geeft aan dat je beroepsmatig kunstenaar bent en niet te veel verdient. Daarmee heb je recht op een lage(re) huur in een broedplaats of atelier.
Elke broedplaats een eigen verhaal
Na afloop wordt duidelijk dat elke broedplaats zijn eigen verhaal en dynamiek kent. De een is eigendom van een stichting, de ander van de gemeente. Cinetol werd toegewezen via een tender, Tugela85 is in eigendom van investeerder Urban Resort. Het is telkens een stukje maatwerk, omdat elk gebouw en elke gebruiker net even anders is. Dat is ook herkenbaar in andere gemeenten.
Mooie ontmoetingen
We sluiten af met een lunch bij Cinetol. De sfeer is goed en er vinden mooie gesprekken plaats. Veel kennis en vragen worden onderling gedeeld. Na vandaag weten de deelnemers elkaar (nog beter) te vinden. Zo is er de wens om verder te praten over huurcontracten en op welke wijze je de gewenste maatschappelijke bijdrage kunt vastleggen.
Wat volgt? Op 14 december gaan wij tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag verder praten over maatschappelijke doelen, netwerken met professionals en nog veel meer. Aanmelden voor de Maatschappelijk Vastgoeddag 2023 doe je hier! |
|
Leesvoer
- Artikel: Niets doen als beste overheidsstrategie voor culturele gebiedsontwikkeling (juli 2023)
- Website: Meer haakjes broedplaatsenbeleid (juni 2023)
- Presentatie: Broedplaatsenbeleid Amsterdam (maart 2023)
- Bericht: Openbare ruimte met een dak (Bouwstenen, februari 2023)
- Convenant: Broedplaatsennetwerk Utrecht en gemeente Utrecht (februari 2022)
- Artikel: Is er nog plaats voor de creatieve sector? (mei 2019)
- Kaart: Overzicht broedplaatsen Amsterdam
- Nota: Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, pagina 167 (juli 2021)