Ingediend door Emma Heinhuis op di /31/01/2023 - 16:29
Image
Michael Welten

Goed sportbeleid kan ervoor zorgen dat mensen gezonder leven en meer bewegen. Hoe ziet dat eruit? Drie voorbeelden van onze partners gemeente Almere, Rotterdam en Venlo. 

Almere, Rotterdam en Venlo hebben alle drie een brede visie op bewegen en sport. Dat vraagt om goede samenwerking, ook met andere afdelingen binnen de gemeente, waaronder stedenbouw, cultuur en openbare ruimte.

Koppeling met gezondheidsbeleid

Almere wil in 2035 één grote sportaccommodatie zijn. Dit lange termijn doel is bewust gekozen, waardoor de gemeente met haar sportbeleid goed kan aansluiten op de agenda voor het ruimtelijk domein. Zo praat ‘sport’ vanaf de start van een project serieus mee over ruimtelijke ontwikkelingen die pas over vijf tot tien jaar worden gerealiseerd. Het sportbeleid wordt hiermee ook minder politiek- of conjunctuurgevoelig. Via prettige, veilige en beweegvriendelijke routes kom je bij gebouwen en knooppunten waar mensen kunnen bewegen, sporten en spelen. Beleidsmatig wordt er een koppeling gemaakt tussen het speelbeleid, het sportbeleid en de gezondheidsnota van Almere.

Huisvestingsplan sport

Image
Sportcirkel Rotterdam

Rotterdam heeft een speciale sportnota. “Daarin staat dat we iedereen in beweging willen krijgen, maar daarvoor moet je wel de infrastructuur hebben. We hebben daarom niet alleen een IHP voor onderwijs, maar ook voor gymzalen en sport”, zegt Michael Welten, beleidsadviseur sport bij de gemeente.

 

Slim omgaan met ruimte: dat is het uitgangspunt van de Sportnota Beweegvriendelijke Stad van de gemeente. Daarvoor hebben ze speciaal een Sportcirkel ontworpen. "Met deze cirkel bepalen we waar sportaccommodaties moeten komen in de verdichtende stad. Bij elke hal die aangepakt wordt, kijken we gelijk of we niet beter losse hallen kunnen vervangen voor één multifunctionele sporthal." 

Samen met inwoners

Met de Venlo.fit sportvisie werkt de gemeente aan een efficiëntere samenwerking met iedereen die zich bezighoudt met sport en bewegen. Dat hebben ze samen met inwoners gedaan. Ook sportverenigingen, maatschappelijke partners en bedrijven mochten input leveren. Zo hebben ze een visiedocument en een uitvoeringsplan opgesteld. Dat laatste wordt elke drie jaar herijkt om te blijven aansluiten op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. 

 

 

Meedoen?

Leuk! Sluit je aan bij ons netwerk Sportief Vastgoed en kom in contact met andere collega’s uit het land die zich bezighouden met sportaccommodaties en beweegvriendelijk beleid.

Heeft jouw gemeente ook een mooie Sportnota? Stuur die dan naar nieuws@bouwstenen.nl

Image
Yes you can oranje

 

Meer info

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.