Op 26 maart 2020 praten 11 deelnemers van het netwerk Verduurzaming elkaar bij over de routes voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en het klimaatbeleid in de eigen gemeente (i.v.m. corona doen we dat telefonisch).

Routekaarten voor verduurzaming

Ieder heeft zo zijn eigen scoop, aanpak en route,  maar vrijwel iedereen worstelt met de vraag 'waar begin je?'. Vanuit Den Haag is niet helder wat er nu precies wordt verwacht. Er is discussie over doelen. Wetgeving is niet toereikend of ontbreekt, net als de financiering. Experts spreken elkaar soms tegen. Dat maakt het lastig een vertaling naar je eigen portefeuille te maken. Het is daarbij de vraag of de uitgangspunten van de nieuwe VNG-routekaart (die we niet mogen delen) kloppen. Om alle maatregelen rond energie en klimaat mee te kunnen nemen moet veel vastgoed (zo veel mogelijk) circulair worden vervangen. Ingrid stuurt een lijstje rond met punten die we landelijk willen inbrengen. Aanvullingen welkom.

Klimaatbeleid

Vooraf zijn al een Bouwstenen-notitie en een filmpje toegestuurd, maar het verhaal van Martin Blaas maakt het echt concreet. Stap voor stap neemt hij ons mee in de Rotterdamse aanpak en maatregelen zoals kratten, drempels, daken en buitenruimte-oplossingen. En de KPI’s die er toch ook al zijn, zoals 2% minder panden met problemen, 50 tot 70% hemelwaterberging op eigen terrein en de temperatuur bij een ontwikkeling niet laten stijgen, maar zelfs laten afnemen. 

 

Bij veel gemeenten moet het gesprek over klimaatmaatregelen nog op gang komen, maar met de stresskaarten en openbare informatie en de collega’s bij het waterschap kan iedereen aan de slag.

 

Presentatie Emil Hartman over klimaatadaptatie

 

 

 

What's next?

Ook in tijden van corona helpen we iedereen graag vooruit. Bel of mail ons als je wensen, ideeën, vragen of opmerkingen hebt.

 

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 6 oktober 2020,  maar wellicht zien we elkaar ook tussendoor nog.

 

Meer informatie