Op 20 maart 2019 zijn de deelnemers van het netwerken Samen onder een dak en andere gasten in Hart van Vathorst om te bespreken én ervaren hoe zorgvastgoed een verbindende rol in de wijk kan innemen. Hart van Vathorst is een bijzondere ontmoetingsplek die gedeeld wordt door twee zorginstellingen, een kerk, een kinderopvangorganisatie en een horeca-exploitant.

 

De middag is opgedeeld in twee delen: een interview met de initiatiefnemers en gebruikers, en twee workshops naar keuze.

De basis

Eerst terug naar de basis. Wat is de multifunctionele accommodatie in de ogen van onze gasten. Een mini-samenleving, een marktplaats; een inclusieve plek die verschillende functies aanbiedt en mensen stimuleert elkaar te ontmoeten.

Succes

MFA’s kennen een dynamische geschiedenis en houden daar een relatief slecht imago aan over. Toch kan het in Hart van Vathorst anders. Hoe? Via het gebouw en slimme stedenbouwkundige oplossingen. Via een gezamenlijk doel; wat bindt ons en wat zijn onze drijfveren. Door elkaars functies aan te vullen. Via de zachte kant; het continu blijven cultiveren van de kern- en intrinsieke waarden.

In gesprek met de zaal

Het interview leidt tot een gesprek met genodigden uit de zaal. Wat kan in het vervolg anders? In een vroeg stadium meer beheerfuncties inbouwen en onderkennen dat beheer en exploitatie een apart vak is. En dit vervolgens onder brengen in een aparte beheerorganisatie.

Er is ook behoefte naar meer ruimte voor woningen. En naar (nog) meer samenhang met de wijk en het inbrengen van partijen zoals onderwijs- en jongerenorganisaties, en hotelhuizen voor short stay. En er zijn ook vragen naar hoe we ons kunnen voorbereiden op de toekomst. Wat als er een of meerdere organisaties wegvallen? Dan is het ten alle tijden belangrijk om de kernwaarden centraal te laten staan. Investeren in kennis, verbinding, en organisatie is ook een must.

Kopiëren

Is deze formule te kopiëren naar andere accommodaties? Alles staat of valt met de bonding die partijen met elkaar hebben. Tot op zekere hoogte kan en moet dit vastgelegd worden in overeenkomsten, maar begint het met een goed gesprek, intrinsieke waarde en alle neuzen dezelfde kant op.

Beleven

Er is ook nog tijd om elkaar, het pand, en de organisatie beter te leren kennen door aansluitend deel te nemen aan workshops. Tijdens de workshop ‘exploitatie’ brengen praktijkvoorbeelden en anekdotes de statige financiële in- en output tot leven. Door sterk in te zetten op horeca, zalenverhuur, programmering en slimme contracten is een sluitende exploitatie mogelijk. Het dialoog over samenhang tussen de harde (de stenen) en zachte kant (het cement) wordt gestimuleerd in de workshop ‘samenwerken’. Intussen doet de andere groep inspiratie op door te zien en beleven wat er zich in het gebouw afspeelt.

 

Al met al een inspirerende bijeenkomst die wordt afgesloten met allerlei lekkere hapjes, gemaakt door het leerbedrijf.

 

 

What's next?

Binnenkort wordt een volgende bijeenkomst voor het netwerk ingepland. Houd hiervoor mail en website in de gaten.

 

Nog geen lid van Bouwstenen, maar wel geïnteresseerd in deelname aan het netwerk Samen onder 1 dak? Partners van Bouwstenen kunnen gratis deelnemen (eerste netwerk) of voor € 500,- (bij meerdere netwerken). Zie ook de informatie over het partnership. Overige deelnemers betalen € 750,- per jaar. Dit bedrag is excl BTW en inclusief alle bijeenkomsten, het werk voor en achter de schermen en de Jaarbijeenkomst. U kunt u hier aanmelden.