Informatie-management is van strategisch belang, maar het is nog zoeken hoe het kan worden ingezet voor vastgoedsturing bij gemeenten en scholen, blijkt uit een kleine rondgang in het Bouwstenen-netwerk.
Het informatiemanagement is nu vaak nog verspreid over de organisatie. Als je gemeenten of scholen vraagt wie er binnen hun organisatie verantwoordelijk voor is, wordt vaak verwezen naar degene die de gegevens in een systeem zet of bijhoudt. Maar bij informatiemanagement gaat het om meer dan dat.
Sturingsinformatie
“Belangrijk voor portefeuillesturing zijn de financiële gegevens”, zegt Jan Kappers, hoofd vastgoed bij de gemeente Haarlem. “Gemeenten als Almere, Breda, Ede en Enschede hebben iemand bij de vastgoedafdeling die daar verantwoordelijk voor is, maar bij veel gemeenten zit dergelijke informatie bij een bedrijfsbureau en wordt het lang niet altijd gebruikt voor vastgoedbeslissingen. De technische gegevens of bezuinigingsdoelstellingen zijn vaak leidend. Naast technische en financiële gegevens zijn ook allerlei andere gegevens relevant voor de huisvesting van maatschappelijke activiteiten en goede portefeuillesturing, denk aan accommodatieplannen, bestuurlijke ambities of informatie over het gebruik van het gebouw of haar omgeving.”
Deskundigheid in huis
Met nieuwe ICT kan iedereen tegenwoordig over veel data beschikken, maar het is lastig voor te stellen wat je er allemaal mee kunt. Er werken nog nauwelijks informatiedeskundigen bij gemeenten en scholen die de verbinding met huisvesting of vastgoed kunnen maken. De vacatures op dit gebied zijn vaak algemeen of zoekend opgesteld. Zo zoekt een grote MBO-opleiding met veel vastgoed in haar portefeuille bijvoorbeeld een medewerker informatievoorziening met drie tot vijf jaar ervaring, die bij haar sollicitatie zelf een plan mag opstellen. Als dit aanspreekt, wordt de kandidaat uitgenodigd het plan te presenteren.
Strategisch belang
Een dergelijke advertentietekst toont aan hoezeer het informatiemanagement nog in de kinderschoenen staat. Daar waar partijen al wat verder zijn, worden specifiekere zaken gevraagd. Daaruit blijkt dan meteen dat informatiemanagement geen bijzaak is, maar van strategisch belang voor de toekomst van de organisatie. Een dergelijke organisatie heeft dan ook vaak al een informatieplan waarin de ambities van de organisatie zijn verwoord en waarbij ze iemand zoeken om dit verder vorm te geven.
Wilt u meedoen? Dat kan. Bijvoorbeeld met onze activiteiten rond informatiemanagement en de gratis bijeenkomst over dit onderwerp op 14 juni 2017.
Heeft u een goede beschrijving van een informatiemanager rond maatschappelijke voorzieningen en vastgoed? Dan ontvangen we die graag, u kunt ons mailen op post@bouwstenen.nl
|
Meer informatie
-
Functieprofiel vastgoedinformatiemanager
-
Voorbeeld van een vacature voor een medewerker informatiemanagement met specifieke taken en eisen
-
Ontwikkelwerk rond organisatie, rollen en profielen
Aparte functie?
Denk niet dat informatiemanager een speciale functie zal zijn of worden, eerder een neventaak. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb namelijk altijd geroepen dat het informatiesysteem (en het goed beschikbaar hebben van informatie) het hart van de vastgoedorganisatie is. Daar valt of staat alles mee. Gek dan eigenlijk als je dat niet bij iemand heel specifiek belegd. Dus wie weet... ;-)