Model Gebiedsdekkende Voorzieningen
Het wordt voor gemeenten economisch gezien steeds moeilijker om maatschappelijke voorzieningen in stand te houden. Besluiten over het al dan niet stand houden van voorzieningen als een buurthuis of een zwembad worden vaak op basis van politiek, gevoel en/of emotie genomen. En elk dorp wil zijn eigen voorzieningen behouden.
Toelichting
Denion Informatie en Organisatieadvies heeft in samenwerking met Stimuland het model ‘Gebiedsdekkende voorzieningen’ ontwikkeld. Op basis van erkende kengetallen wordt een objectief beeld verkregen van wat er in het gebied aan voorzieningen aanwezig is en wat er nodig zou zijn.
Gebruik
Met het inzichtelijk maken van de cartografie van zowel de vraag- als de aanbodzijde, worden op basis van parameters de intensiteit van de vraag en de noodzaak aan bijkomende gebiedsdekkendheid weergegeven. Vervolgens worden resultaten gekoppeld aan oplossingsrichtingen. Het resultaat is een rapportage waarin oplossingsopties beschreven staan. De volledige en technische uitleg staat in het bij het model behorende handboek beschreven.
Beoordeling bruikbaarheid
De methodiek is succesvol als de informatie over het beschouwingsgebied nauwkeurig en expliciet in kaart wordt gebracht. Belangrijk is dat er wordt gewerkt met eenduidige begrippen en scherpe definities van doelgroepen. Het inbrengen van de gegevens vergt integrale samenwerking door alle betrokken deelnemers. Ervaring leert dat het proces om gezamenlijk de goede gegevens in te brengen en de begrippen over diensten en waarden te delen van grote en blijvende meerwaarde is.
Bron: Denion, online
Meer informatie
- Filmpje SallandWonen Maatschappelijk bestemmingsplan; over het Model Gebiedsdekkende Voorzieningen toegepast in Salland (SallandWonen, maart 2014).