Slotermeerlaan 1, 1064 GX Amsterdam Eigenaar Woonzorg Nederland Oppervlakte 12.000 m2 Geschiedenis 1959 2015 Oorspronkelijke functie 2013 Leeg, wat nu? 2014 Tussenperiode Om verloedering te voorkomen is hangende de bestemmingsplanprocedure het pand In 2014 anti-kraak bewoond door ruim honderd studenten met een gebruiksovereenkomst. Voor de verhuur heeft Woonzorg Nederland een contract afgesloten met een (leegstands)beheerder, voor een periode van 5 jaar met een mogelijke verlenging van nog eens 5 jaar. Eind 2014 is de vergunningsaanvraag rond en wordt een leegstandsvergunning aangevraagd. Deze vergunning is nodig in verband met het tijdelijk verhuren van het pand. 2015 Transformatie 2025 Wonen voor alle doelgroepen
Bejaardentehuis op humanistische grondslag (200 bewoners)
2013
Leeg (onderzoek naar alternatieven)
2014
Anti-kraak (ruim 100 studenten)
Transformatie naar tijdelijke verhuur aan studenten
2025
Zelfstandige woningen ouderen?
Het A.H. Gerhardhuis in Amsterdam werd in 1959 opgericht als bejaardentehuis op humanistische grondslag en was daarmee het eerste bejaardenhuis voor niet-kerkelijke ouderen in Nederland. In de loop der jaren werd het een woonzorgcentrum voor alle gezindten met bijna 200 ouderen. Omdat het gebouw niet meer voldeed aan de huidige eisen, verloor het per 1 januari 2013 zijn oorspronkelijke functie.
Toen het pand in 2013 leeg kwam, zijn er verschillende alternatieven onderzocht. Op basis van marktonderzoeken naar demografische ontwikkelingen in de buurt, is er voor gekozen om voor een periode van 10 jaar het pand te transformeren naar wonen voor jongeren en studenten. Op termijn zou het weer nodig kunnen zijn voor ouderen.
Omdat het pand voor 10 jaar aan jongeren en studenten te kunnen verhuren, moest de bestemming veranderen van ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’. Op dat moment was het nog niet mogelijk in afwijking van het bestemmingsplan een tijdelijke omgevingsvergunning voor 10 jaar af te geven. De wettelijke termijn voor een tijdelijke vergunning was op dat moment maximaal 5 jaar. Vanaf 1 november 2014 bestaat deze mogelijkheid wel (op basis van het ‘Besluit van 4 september 2014 tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht en diverse andere algemene maatregelen van bestuur in verband met het permanent maken van de Crisis- en herstelwet en het aanbrengen van enkele verbeteringen op het terrein van het omgevingsrecht’).
Vanaf 2015 wordt het pand getransformeerd, naar zelfstandige woningen. De transformatie wordt per bouwdeel uitgevoerd, zodat zo snel mogelijk jongeren en studenten kunnen worden ondergebracht. De geschatte doorlooptijd van het transformatieproject bedraagt zes maanden.
Als het pand is getransformeerd naar zelfstandige woningen kan het pand op termijn, als er minder studenten en meer ouderen zijn, ook weer voor ouderen worden gebruikt.