Ingediend door Nathalie van Maanen op ma /14/06/2021 - 16:44

Gemeente Ermelo heeft hout, deuren en dakramen uit het oude stadhuis hergebruikt of verkocht voor een zacht prijsje. De opbrengst was gigantisch.

 

Ed Luigjes is als projectbegeleider trots op het resultaat. “We hebben zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. Ik vind het zonde als er dingen weggegooid worden, zeker als we er anderen mee kunnen helpen. Je hebt vaak zonder dat je het weet al een goudmijn in bezit!”

Niets van te zien

De hergebruikte luchtbehandelingskanalen en red ceder planken

Door slim te kijken naar bestaande materialen is het gemeentehuis in Ermelo uit 1974 circulair en duurzaam gerenoveerd. “Er is gekozen om het gebouw niet te slopen, maar om het in een nieuw jasje te steken. Als je zwart-wit kijkt naar de kosten, dan had je ook nieuwbouw kunnen doen. Maar we vonden duurzaamheid belangrijker. Het is misschien niet allemaal zichtbaar, maar ontzettend veel van de oude materialen zijn terug te vinden in het nieuwe ontwerp. Zo zijn bijvoorbeeld de oude luchtbehandelingskanalen platgeslagen en hergebruikt als decoratie in het nieuwe meubilair net als de western red ceder planken uit het plafond", vertelt Ed.

Met de deur naar huis

Niet alle oude materialen zijn in het gebouw zelf terug te vinden. Ed: “Een aantal verenigingen in de regio hebben tegen een kleine vergoeding deuren en kozijnen overgenomen. Ook medewerkers konden voor een klein prijsje dakramen overnemen. De opbrengst ging in een pot voor meer beplanting en aankleding van het gemeentehuis. Door partijen erbij te betrekken, krijg je veel meer dan wat extra geld. We vinden het belangrijk dat mensen zich verbonden voelden met het project.”

Ketels eruit, WKO erinDe hergebruikte red ceder planken

Er zitten uiteraard ook nieuwe materialen in het gebouw. “Doel was het gebouw toekomstbestendig en duurzamer te maken. We konden het gebouw van label D naar label A brengen, door beter te isoleren en anders dan met gas te verwarmen. Er is vanuit binnen geïsoleerd en het gebouw is luchtdicht gemaakt, waardoor WKO als oplossing voor de verwarming in beeld kwam en de twee gasketels de deur uit konden. Nu hebben we officieel energielabel A, en onofficieel A++.”

 

 

Meedoen?

Genoeg mogelijkheden!

Meer informatie

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.