Hieronder een overzicht van de activiteiten rondom de Zelfvoorzienende Samenleving. De impressies van de bijeenkomsten van de afgelopen jaren treft u als onderliggende pagina's bij de beschrijving van deze groep.

 

Activiteiten 2014

In 2014 gaat de zelfvoorzienende samenleving steeds meer leven. Er zijn twee debatten gevoerd over 'Bouwen en wonen' en 'Gezond leven'. In 2015 gaan we hiermee verder.

 

Activiteiten 2013

In 2013 is het werk van 2012 voortgezet in een losser verband.

  • In februari 2013 is er een bijeenkomst geweest over de insteek en aanpak met Amersfoort als inspirerend voorbeeld.
  • Bouwstenen heeft een presentatie gehouden over de ontwikkelingen in een bijeenkomst van de Wmo-raad.
  • Er zijn exploitatieberekeningen gemaakt volgens de waardebenadering zoals omschreven in de publicatie over investeren in maatschappelijk vastgoed; Van kosten naar waardesturing.
  • De samenwerking met het Ministerie van BZK rond dit onderwerp is voortgezet.
  • Tijdens de Najaarsbijeenkomst hebben twee sessies rondom dit onderwerp plaatsgevonden.

 

 

Activiteiten 2012

Uit het ontwikkelprogramma bleek dat de juiste prikkels en een goede ondersteuning (-sstructuur) om de transformatie van 'minder overheid, meer burger' vorm te geven grotendeels ontbreekt. Bestaand beleid op het gebied van bestemmingen, vergunningen, eigendomsheheer en subsidie werken vaak belemmerend. Er zijn lokaal en regionaal grote verschillen in ondersteuning. Bewoners in achterstandswijken hebben meer ondersteuning nodig, maar krijgen minder (aangeboden/georganiseerd) dan in landelijke gebieden, waar destijds vanuit 'leefbaarheid platteland' een ondersteuningsstructuur is opgezet. 

 

Om hier beweging in te krijgen moet er iets veranderen aan de publieke en aan de private kant in een transformatief proces. Daar is in 2012 aan gewerkt.

In 2012 is/zijn, mede met steun van wijkondernemers, professionals, partners van Bouwstenen, het Ministerie van BZK en het Oranjefonds:

  • bestaande initiatieven in kaart gebracht
  • een onderzoek uitgevoerd naar wijkondernemingen in stedelijk gebied
  • wijkondernemers met elkaar in contact gebracht (via LinkedIn en twee netwerkbijeenkomsten)
  • wijkondernemers en professionals met elkaar in contact gebracht (bijeenkomst 11 oktober)
  • tools ontwikkeld (quick scan, handreiking exploitatie)
  • voorbeelden van wijkondernemingen beschreven
  • informatie verzameld

 

 

Activiteiten 2011

In 2011 hebben de Alliantie, Apeldoorn, Berkelland, Doarpswurk, Factor G, Rudolphstichting, van Houten&co en de Kopgroep Maatschappelijk Vastgoed (nu Bouwstenen) een 'Ontwikkelprogramma bewonersbeheer' gedraaid; een zoektocht naar eigentijdse vormen. 

 

Belangrijk inzicht uit het ontwikkelprogramma is dat bewoners zelf veel kunnen en willen. Het zelfbeheer van maatschappelijk vastgoed kan hen helpen aan ruimte voor maatschappelijke activiteiten, een zinvolle dagbesteding, maar ook aan een baan of business.

 

Het biedt zicht op een situatie waarbij maatschappelijk vastgoed geheel of gedeeltelijk door bewoners of maatschappelijke ondernemers/organisaties wordt beheerd en de financiële bijdrage en bemoeienis van de overheid zich vooral toespitst op dat wat de overheid aanvullend wil regelen.

 

De resultaten zijn breed verspreid via de nieuwsbrief en tijdens diverse (landelijke en lokale) bijeenkomsten. Ook is, met steun van het Ministerie van BZK, een infoblad gemaakt en is diverse informatie via de website ontsloten.