Op 11 oktober 2023 zijn we met het netwerk verduurzamen in Tilburg. Als iedereen binnen is, starten we met een rondje wat er bij iedereen speelt. Pilots, updates, budgetten, afschrijven; er komt meteen van alles voorbij. Soms zit het mee, soms zit het tegen en zijn de verduurzamingsmaatregelen uit de programmabegroting gehaald.
Circulair beleid Tilburg en Amsterdam
Marion en Eveline vertellen hoe Tilburg en Amsterdam omgaan met circulair (ver)bouwen. In beide gemeenten begint het met een stadsbreed document waar de gebouwde omgeving een onderdeel van is. Veel informatie en inspiratie gaat over tafel (zie presentaties). De een heeft dit, de ander dat. Bij elkaar een mooi pallet.
Er komen ook allerlei materialen voorbij die tegenwoordig goed kunnen worden toegepast, denk aan biobased isolatiemateriaal, emissieloze verf en circulaire vloerbedekking. Er valt veel te leren van de GWW-sector en van slopers. Die hebben meer zicht op afvalstromen en wat je ermee kan doen.
Rondje door het gebouw
De rondleiding door de Stadswinkel roept allerlei vragen op, in ieder geval bij Marion. Het pand was nog niet afgeschreven en is nu “duurzaam” verbouwd voor een volgend leven. Veel ruimte, lekker licht en goede akoestiek. Op het eind van het budget was het dak nog niet groen, maar dat gaat alsnog gebeuren begrijpen we.
Maten en meten aan de hand van pilots
Douwe vertelt hoe in Groningen aan de hand van drie projecten ervaring is opgedaan met BCI-gebouwen. Die geven inzicht in de mogelijkheden en wat echt zoden aan de dijk zet (zie presentatie). Dergelijke pilots zijn echt aan te raden om ervaring op te doen. Zo kan je dat bijvoorbeeld doen voor een paar archetypische gebouwen. In het gesprek worden de ins en outs van BCI-gebouwen, GPR en materialenpaspoorts besproken en met elkaar vergeleken. Het is nog zoeken naar een goede maat en tool waarmee je kunt laten zien dat je op het gebied van circulariteit meters maakt.
Behoefte aan een beslisboom
De tools zijn handig om beter te kunnen sturen op circulariteit, voor de uitvraag en de beoordeling van de uitvoering. Maar er is ook behoefte aan houvast bij het maken van keuzes, een soort beslisboom. Niek heeft daar wel ideeën bij en zal een opzet maken die we kunnen aanvullen. Wat ook handig zou zijn is als we voorbeelden en een basis hebben voor een programma van eisen speciaal gericht op het realiseren van circulaire doelen. Jean Piere heeft daar een voorbeeld van en zal die delen.
Niet moeilijk doen met afschrijven
Dan het afschrijven. Toevallig hebben de financiële experts daar net een bijeenkomst over gehad. Ingrid laat de opties de revue passeren. Niet te moeilijk doen, is de algehele stemming. Als je aan de voorkant 5 of 10% extra uitgeeft aan circulariteit en op het eind 5 tot 10% restwaarde over houdt, kan je die eenvoudig aftrekken van de sloopkosten dan. We weten tenslotte ook nog niet hoe een exploitatie van een duurzaam, circulair en demontabel gebouw er uit ziet.
Nog enorm veel te leren
En er valt nog enorm veel te leren, zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Leren door te doen, te evalueren en te delen. Dat gebeurt nu nog te weinig. We horen over pilots waar de lessen niet zijn vastgelegd en overgedragen aan anderen. Dat intern leren kunnen gemeenten in de eigen organisatie oppakken, In het gezamenlijk leren kan Bouwstenen een rol spelen, bijvoorbeeld door het delen van ervaring met maatregelen en ervaring met pilots. En we zouden een keer een sloper kunnen uitnodigen. Ook goed om te delen wat we nu weten en nog zoeken. De Bouwstenen-jaarbijeenkomst is daar een uitgelezen moment voor.
Wat volgt? Niek gaat een opzet maken voor een beslisboom en die kunnen we allemaal aanvullen.
Bouwstenen kijkt hoe we circulair kunnen leren werken in een groot clubverband. Fijn als iedereen zijn of haar voorbeelden, PvE’s, beleidsdocumenten enzovoort rond circulariteit naar Bouwstenen stuurt.
De jaarbijeenkomst is een mooi moment om te delen wat we tot nog toe hebben. Marion kan er dan niet bij zijn, dus we hopen dat Eveline en Niek de handschoen willen oppakken. Iedereen kan zich hier aanmelden. |
|
Meer informatie
- Presentatie; Marion Bakker, Gemeente Tilburg
- Presentatie; Douwe Veltman, Gemeente Groningen
- Website: Amsterdam circulair website amsterdam
- Bericht; Afschrijven