Image
|
Op woensdag 12 april 2023 komen we met een klein groepje bij elkaar in de bibliotheek van het mooie Revius-college in Doorn. Het thema van vandaag is verduurzaming van scholen: hoe ver zijn we, wat helpt en wat is nodig om de volgende stappen te kunnen zetten?
Rob van der Westen van SPO Utrecht en Chantal Broekhuis van BreedSaam delen hun ervaringen met het netwerk aan de hand van de zeven stappen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed die Bouwstenen eerder heeft gemaakt.
Dezelfde opgave, verschillende aanvliegroutes
We zijn allemaal met dezelfde opgave bezig, maar de ervaring van de aanwezigen lopen toch wel erg uiteen. Natuurlijk zijn er de wettelijke verplichtingen. Waar de ene organisatie in haar scholen vooral vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid duurzaamheidsmaatregelen heeft getroffen en accepteert dat dat geld kost, is een andere organisatie er juist zakelijk en op grond van sluitende business cases mee bezig.
Er wordt veel praktische informatie gedeeld en veel verteld over de huidige ontwikkelingen. Er komen talloze praktische tips voorbij, met een verwijzing naar de achterliggende documenten over regelgeving en maatregelen op de bouwstenen-website.
Pak de regie en ga in gesprek
De rode draad in het verhaal is dat je als schoolorganisatie zoveel mogelijk de regie moet pakken bij de gemeente en dat je daarvoor veel meer mogelijkheden hebt dan je denkt. Zorg dat je;
- in gesprek bent, niet alleen met de vastgoedafdeling, maar ook met de afdeling ruimtelijke ordening en bijvoorbeeld de coördinator van de wijkplannen;
- zorg dat de schoolbelangen op elk relevant terrein en op elk niveau in beeld zijn;
- wees alert op de voorstellen in de raad en spreek in of zorg dat je desnoods aan de politieke partijen duidelijk maakt wat daarin ontbreekt of anders moet;
- haal de vrijblijvendheid uit de plannen, spreek de gemeente aan op de afspraken in een IHP en zorg vooraf al dat dat kán.
Push je architect of installateur
Maar hetzelfde geldt ook op andere terreinen: push je architect of installateur. Ga het gesprek aan over (meer) circulair bouwen of onderhouden; zoek naar middelen om maatregelen te financieren; wees je ook bewust van de macht die je hebt als het gaat om het omgaan met externe gebruikers van je gebouw (huur vragen is gewoon logisch) en vorm zo snel mogelijk een visie op (I)KC, want de wereld verandert en de BSO gaat circa 30% groeien.
Na ruim twee uur met veel informatie over regelingen en mogelijkheden gaat iedereen vol inspiratie naar huis en ook wel met een wat vol hoofd!
Wat volgt?
We horen graag hoe ver jouw organisatie staat met het gezond en duurzaam maken van scholen zodat we ons overzicht van gemeenten en scholen kunnen aanvullen.
Ondertussen blijven wij actief werken aan het Deltaplan Scholen. Volg ons op LinkedIn voor de meest actuele informatie en meld je aan voor de digitale versie van Schoolfacilities voor meer uitgebreidere artikelen.
|
Image
|
Meer informatie
- Presentatie: Bijeenkomst 12 april (Chantal Broekhuis)
- Webinfo: Verduurzamen in 7 stappen
- Webinfo: Duurzaam en fris