Op 2 april 2020 spreken we met drie financiële experts de uitgangspunten van de route verduurzaming gemeentelijk vastgoed door, zowel die van de eigen gemeenten als die van de VNG. In verband met de corona doen we dat vanuit huis.

Route verduurzaming gemeentelijk vastgoed

We herkennen een deel van de uitgangspunten die landelijk worden gebruikt, maar ook een deel niet en de detaillering evenmin. De landelijke routekaart geeft niet direct houvast voor de eigen uitwerking. 

 

Op basis van het verhaal van Utrecht gaan we de gedachtelijn voor het opzetten van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed uitwerken. Dat is ook handig voor (het raadsvoorstel van) Almere en andere gemeenten. In de bijlage de relevante stukken van Utrecht. Bouwstenen maakt een opzet en we komen er op terug.

Andere zaken

Ook de relatie met de stadsverwarming en het warmtenet komt aan bod. De belangen daarbij zijn niet altijd gelijk. Isoleren en eventueel verwarmen met een warmtepomp is vaak goedkoper.

 

Vervolgens spreken we nog over de Informatieplicht, het openbaar maken van energiegegevens, de monitor van de maatregelen en het dashboard van Utrecht. Ook hier willen we in Bouwstenen-verband mee aan de slag.

 

En we spreken over de BBV en regels rond onderhoud en extra investeringen (als kwaliteitsverbetering of levensduurverlenging), het opsplitsen van de rekening en het activeren. We gaan er nog achteraan waar precies de pijn zit.

 

 

What's next?

Ook in tijden van Corona helpen we iedereen graag vooruit. Bel of mail ons als je wensen, ideeën, vragen of opmerkingen hebt. Op deze pagina houden we een overzicht bij van informatie over de gevolgen van de corona-crisis voor maatschappelijke voorzieningen en vastgoed.

 

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 8 oktober 2020,  maar wellicht zien we elkaar ook tussendoor nog. En ondertussen gaan wij verder aan de slag met de verduurzaming.

 

Blijf gezond allemaal en tot snel.

 

 

Meer informatie: