Vrijdag 10 oktober i2014 is de Bouwstenen-groep MFA als WMO onderneming te gast bij de Eenhoorn in Alkmaar; een kleine groep maar enorm veel kennis om met elkaar te delen!

 

Bewonersonderneming de Eenhoorn

Ron Janssen, voorzitter van de Stichting binnenstadscentrum neemt ons mee in het verhaal van de Eenhoorn; een activiteitencentrum in Alkmaar dat wordt gerund door bewoners.

 

Bewoners organiseren zelf de activiteiten. In principe kan alles, al is de combineerbaarheid wel een punt. Er wordt actief geworven, de buurt in en vragen of mensen iemand kennen die wil aanhaken bij de Eenhoorn. De administratie wordt vanuit de Eenhoorn gedaan. Daardoor houdt de Eenhoorn zicht op de interesses en kwaliteiten van de mensen en kan ze ze ook benaderen voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

  • Er zijn 90 vrijwilligers verdeeld over diverse werkgroepen. Docenten voor cursussen krijgen alleen een vrijwilligersvergoeding.
  • Er zijn 4 medewerkers in vaste dienst, totaal 2,2 FTE. 
  • Het gebouw is eigendom van de stichting. Hiervoor is in de jaren '30 van de vorige eeuw de basis gelegd. 
  • Het bestuur bestaat uit 7 vrijwilligers. Allen onbezoldigd en allen wijkbewoners. Hele brede oriëntatie en disciplines. Een van de bestuursleden is speciaal voor de vrijwilligers (aanspreekpunt etc).

De Eenhoorn is duidelijk groeiende. De toegankelijkheid is vergroot door het aanbrengen van een lift. 

Werken en leren in de Eenhoorn

Binnen de Eenhoorn doorlopen 7 personen een leertraject. Er lopen ontwikkeltrajecten langs verschillende lijnen, de personen komen allen via MEE.

 

De gemeente heeft 2 projecten ‘doe mee’ en ‘werk mee’ in de Eenhoorn, voor mensen onderaan de participatie ladder. Hierin lopen 18 mensen mee met een wwb-uitkering. Coaches van MEE en klantmanagers van de sociale diensten begeleiden hen.

 

Annemieke verwijst naar Kenwerk deze organisatie verzorgt eenvoudige cursussen voor vrijwilligers die als werkleider worden ingezet. Er wordt veel samengewerkt met de VCRA de ‘Vrijwilligers centrale regio Alkmaar'.

 

Er is bedrijfsleiding voor mensen achter de bar: ze zijn herkenbaar als personeel. De Eenhoorn heeft een volledige horeca vergunning. Steeds vaker komen er vragen van bedrijven om naast vergaderruimte ook lunches te verzorgen. De mogelijke partijen worden actiever benaderd. Momenteel wordt er met een kleine groep mensen met een beperking, een lunch en maaltijd initiatief opgezet. Vooralsnog een project voor een jaar, daarna evalueren en kijken of en hoe verder.

 

Ook is er binnen de Eenhoorn ruimte voor maatschappelijke stages: ROC opleidingen op niveau 1 en 2. Het levert leerlingen een diploma op en een netwerk waarbinnen werk kan worden gevonden. Momenteel loopt de discussie over het perspectief op werk voor jongeren die in deze trajecten zitten. De koppeling naar afschaling zorg, verschuiving Participatiewet – WMO wordt hierin meegenomen.  

 

Hulp om de hoek

Er komen allerlei vragen uit de wijk. Als pilot zijn 300 inwoners bevraagd wat ze zoeken/willen. Met deze input zijn ze gaan organiseren.

 

De toekomst

Hoe ziet het wijkcentrum de Eenhoorn de toekomst? Waar wordt aan gewerkt?

 

  • Scholen maken er veel gebruik van, dit verder uitbreiden
  • Werkplekken voor ambtenaren van Alkmaar
  • Culturele activiteiten
  • Jeugdactiviteiten (via social media worden deze gecommuniceerd, werkt goed)
  • Aansluiten op schooltijden en initiatieven gericht op bewegen door kinderen
  • Zorg ontwikkelt de komende jaren sterk, hier op inspelen.

 

In november 2014 zijn er verkiezingen in Alkmaar. Het wordt spannend of het college kiest voor continuïteit.  

 

Tot slot

De ochtend wordt afgesloten met een rondleiding door de Eenhoorn. Ron en Krista bedankt voor de gastvrijheid en de heldere verhalen.

 

En hopenlijk tot ziens op 4 december 2014 tijdens de Agendabijeenkomst van Bouwstenen waar we het ook gaan hebben over exploitatieformules en dubbele opbrengsten door combinaties van diensten, begeleid werk en leren.