Publieke plekkenBoek - Aat Vos

Publieke plekken zoals bibliotheken, scholen en sportaccommodaties; we zijn er dagelijks mee bezig, maar wat maakt een plek eigenlijk een goede plek? Een plek waar mensen elkaar graag ontmoeten. Plekken die niet alleen maar functioneel, maar ook leuk, levendig en inclusief zijn. Waar mensen graag hun tijd doorbrengen. 

 

Publieke plekken kunnen bijdragen aan allerlei Sustainable Development Goals. Ze zijn relevant voor bijvoorbeeld de gezondheid en het welzijn van mensen (3), voor goed onderwijs (4) en om de ongelijkheid te verminderen (10). Het zijn ook belangrijke plekken voor duurzame steden en gemeenschappen (11) en om mensen en organisaties bij elkaar te brengen (17). 

Wat hebben we in 2023 gedaan?

De vertaling van maatschappelijke doelen naar publieke ruimte, zit in de genen van Bouwstenen voor Sociaal. De vertaling van beleid naar ruimte, waarbij met de gebouwen meerdere maatschappelijke doelen worden gerealiseerd, is ook een belangrijk thema in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2023. We hebben daar samen met de netwerken Van beleid naar ruimte, Samen onder een dak en Vastgoedsturing meer vorm en inhoud aan gegeven en daarbij ook gekeken naar organisatievraagstukken. 

Wat halen?

Inspiratie voor aantrekkelijke meervoudig te gebruiken ruimte of publieke ruimte.

Wat brengen?

Voorbeelden waar je zelf warm van wordt en/of waarvan je ziet dat ze goed functioneren.

Hoe?

We starten met een inspirerend “praatje” met achtergronden en voorbeelden van publieke plekken. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over welke stappen we hierin willen maken (eventueel uit te werken in 2024).

Met wie?

Aat Vos

Aat Vos

Architect en schrijver van onder ander het boek "How to Create a Relevant Public Space"

Sjoerd Groen

Sjoerd Groen

Partner en adviseur bij RYSE

   

Meer informatie